Geschiedenis

Watersportvereniging Viking te 's-Hertogenbosch is opgericht in 1929 en behoort daarmee tot een van de oudste watersportverenigingen van ons land. Een beschutte haven aan de Ertveldplas, iets ten noorden van het middeleeuwse stadscentrum vormt het prachtige decor voor het intensieve clubleven van de 250 leden.
25 januari 2004 was het precies 75 jaar geleden dat watersportvereniging Viking werd opgericht. Hieronder een verslag dat werd gepubliceerd in de Bossche Omroep.

Inmiddels heeft de vereniging haar 80-jarig bestaan gevierd!

 

Vikingvloot viert 75-jarig bestaan

's-HERTOGENBOSCH - Vandaag, zondag 25 januari 2004, is het exact 75 jaar geleden dat WSV Viking 'op de landkaart' werd gezet. 's-Hertogenbossche Watersportvereniging Viking luidt de officiële naam. Met boten die de rivieren bevaren maar ook op zee zijn te vinden. Professoren in het strijkbaar maken van masten.

door Marc Smits

image.jpeg

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de schepen in de jachthaven afgezonken om ze te verbergen voor de Duitse bezetter. Na de oorlog verschenen ze in behoorlijk goede staat weer boven water. De houten schepen bleken door het 'watervacuüm' goed geconserveerd en vormden de basis voor de doorstart van de Vikingvloot. "Verder zijn er hier nooit echte rampen gebeurd", vertelt voorzitter Peter van der Heijden. "Het clubhuis is nooit afgebrand of zo". 'Het knusse paviljoen' - van de hand van de vader van Jan van Kollenburg van café Bar le Duc - werd gebouwd toen de Viking naar de Ertveldplas verhuisde. In die tijd was er nog nauwelijks industrie bij de Bossche plas. Om de watersport in Noord-Brabant van de grond te krijgen, werd er behoorlijk aan de weg getimmerd. Als eerste vereniging beneden de grote rivieren is de Viking opgericht door zeilers die vooral op de rivieren maar ook op zee hun sport bedreven. "Watersport is allang geen elitesport meer", zeggen de Vikingers zelf. Voorzitter Peter van der Heijden verrichtte zelfs onderzoek naar de sociale status van het gemiddelde Vikinglid. Hun huizen bleken relatief minder duur net als hun auto's. "Maar ze hadden wel een bootje liggen. Een kwestie van keuzes maken. "Maar het elitaire karakter is er allang vanaf", aldus de Viking-voorzitter. Ruim 225 leden, 150 boten en een eigen clubhonk. Twee Bossche jongens, Wim van Liempt en Tiny Rek, lagen met een bootje in de Dommel en wilden een watersportvereniging oprichten. Bij Hotel Central werd de eerste vergadering belegd en in het Huisgezin, de voorloper van het Brabants Dagblad, werd de oprichting kenbaar gemaakt. Aanvankelijk telde de vereniging dertig leden. Zeilen, roeien en kanoën stond er op de rol. Ongeveer 75 procent van de huidige leden is woonachtig in 's-Hertogenbosch. Daarvan behoort de helft tot de 'harde kern'.

Michelin-terrein

image.jpeg

WSV Viking begon in 1929 bij het insteekhaventje waar nu snooker- en poolcentrum De Dieze is gevestigd bij de Diezebrug. Voor de oorlog zat daar de houthandel van Van Swaay. Bij de oprichting van de Viking kon men niet direct een eigen plek krijgen. De havens naast de Brabanthallen waren nog niet vergeven. Van Van Swaay mochten de Vikingers daar met hun boten liggen. In 1931 verkaste de vereniging naar de haven op een steenworp van watersportvereniging Neptunus (opgericht in 1934, MS) bij het voormalige Michelin-terrein naast de Brabanthallen. In 1952 verhuisde WSV de Viking naar de huidige locatie aan de Ertsveldplas, een gebied dat oorspronkelijk polderland was. Het verwijderde zand werd gebruikt om de Pettelaar en de wijk West op te hogen. Enkele Vikingers ontdekten een 'wiel'. Dat wilde ze bij de Ertveldplas betrekken om daar de jachthaven te maken. Zo geschiedde. De Viking diende overigens te verhuizen omdat bandenfabriek Michelin in 1949 op open water ging lozen. Het gitzwarte water vormde een bedreiging voor de boten. Toen de contouren van de nieuwe Ertveldplas duidelijk waren, werd er een dijk omheen gelegd. De jachthaven werd geopend door de erevoorzitter van de Viking: burgemeester Loeff. De Viking kent, als binnenlandse haven, een relatief grote groep zeezeilers. "Wij zijn hier professoren in het strijkbaar maken van masten", vertelt voorzitter Peter van der Heijden. Een speciale techniek om de masten neer te laten zodat men onder bruggen door kan varen. Op de landtong van de Viking huizen ook de zeeverkenners, jeugdige zeilers die vertrouwd worden gemaakt met het water. Onder de naam Sint-Joris werd de club van zeeverkenners in 1946 weer opgericht. Zij mochten in de oorlog niet actief zijn. De zeeverkenners hebben een zelfstandig bestuur maar kunnen gebruik maken van de faciliteiten van de Viking. Na hun jeugdige zeiltijd stappen veel leden over naar de Viking.

Klein dorp

image.jpeg

"Ik zeg altijd: mijn job is die van burgemeester van een klein dorp", aldus voorzitter Peter van der Heijden. "En in een klein dorp heb je alle soorten mensen. Maatschappelijk van hoog tot laag, in leeftijd van jong tot oud. Een vereniging waar de liefde voor de watersport voorop staat. Verder wijkt het geheel niet af van een gemiddeld Nederland dorp. De Viking is gezellig en sportief." Uniek aan haven en clubgebouw is dat er elke dag mensen zijn te vinden. Winterevenementen houden het verenigingsleven gaande. Niet met een vaste kliek maar een groep mensen van steeds wisselende samenstelling. "In een gezellige ambiance waar vele mensen zich thuis voelen", aldus Peter van der Heijden. Naast het recreatieve aspect kent de Viking ook wedstrijdsport getuige een twintigtal wedstrijden in de zomer en enkele nationale en internationale kampioenen.

Jubileumprogramma

image.jpeg

Logo, sjaals, petjes, polo's, truien en andere hebbedingetjes. Alle zaken ter gelegenheid van het jubileum zijn gereed. Het hele jaar staat in teken van de 75e verjaardag van de Viking. Het feitelijke jubileumprogramma blijft echter nog geheim. Watersport blijft toch vooral een zomerse aangelegenheid. Vandaag zondag 25 januari staat een rustige borrel op het programma voor de jarige Vikingers. Na afloop van het vaarseizoen wordt er een groot feest gehouden. Daarnaast staat er een aantal evenementen op het programma. De club heeft nu alles voor elkaar. Alles is mooi opgeknapt. Clubhuis, bijgebouw, fietsen-, masten- en botenloods op de landtong en betonplaten om de schepen op het droge te plaatsen in de wintermaanden. De erfpacht is onlangs verlengd tot 2025. Met een beetje medewerking van de gemeente kan de Viking in 2029 de koninklijke status verkrijgen aan de Ertveldplas. "Op een uniek plekje", aldus voorzitter Van der Heijden. "Kijkend op de plattegrond van 's-Hertogenbosch kun je een passerpunt op de plek van de Viking zetten rekening houdend met alle buitenkanten van de stad. Eigenlijk zijn we dan het centrum van de stad."

Bron: Bossche Omroep. Foto's : Willem Boomstra

Sinterklaas komt aan in 1954

image.jpeg

clear
huidig16 °c
1
Vandaag
partlycloudy28°c
3
Morgen
mostlycloudy22°c
3
  • winterwedstrijden 22-02-15
  • Timeline Photos
  • Na een spannende competitie was gisteren de finale!!

Uitslag Biljartfinale: 
1:Frans Hermans
2: Fred Ebben
3: Ydo Heijsman
4: Bertie Tiebosch
  • Oetelvloot en intocht 2014
  • Mobile Uploads
  • En ze hebben ëén mooie derde prijs binnengesleept. Proficiat shantykoor de Viking!!!!
  • Hart- en Smartlappenfestival 12 april 2014
  • Takelen 04/04/15

Foto's

ONTWERP: STUDIO DAAD

ONTWIKKELING: RAAK ICT